2013-12-26
Wieczerza wigilijna
Przenikanie się kultur na moim stole wigilijnym: barszcz z uszkami i zupa grzybowa, makówki (potrawa wigilijna popularna na Śląsku) i kutia (tradycyjna potrawa kuchni ukraińskiej, białoruskiej, rosyjskiej, litewskiej i dawniej polskiej kuchni kresowej), karp obok pstrąga, pierogi z kapustą i grzybami oraz ruskie, kapusta z grochem… Potraw musi być oczywiście dwanaście i każdej należy spróbować. Mnie z czasami dzieciństwa najbardziej kojarzą się barszcz z uszkami, pierogi z kapustą i grzybami oraz karp. Uwielbiam też pierniczki z lukrem, bez których nie wyobrażam sobie “zapachu świąt”, czyli tej wyjątkowej mieszanki choinki, pierniczków i potraw wigilijnych… A jak wyglądają Wasze stoły?
Komentarze
Uwaga! Dyskusja jest moderowana raz dziennie (zwykle rano) - komentarze nie pojawiają się od razu w momencie publikacji. Komentarze nie związane z tematem posta, obraźliwe, wulgarne nie są publikowane. Jeśli nie widzisz swojego komentarza sprawdź MOJE ZASADY i REGULAMIN